Pertandingan Video & Poster Inspirasi Sempena Bulan Kaunseling Kebangsaan 2020, Pusat Asasi UiTM

Bulan Kaunseling Kebangsaan 2020 | Oktober 2020 | Unit Kerjaya & Kaunseling, Pusat Asasi UiTM | Pertandingan Video Poster & Video | untuk maklumat lanjut sila scan QR Code di poster pertandingan.. Jom join!

SYARAT-SYARAT PERTANDINGAN VIDEO & DIGITAL POSTER

A. KELAYAKAN

Penyertaan dibuka kepada semua PELAJAR PUSAT ASASI UiTM SAHAJA dan Pertandingan dibahagikan kepada kategori - kategori berikut:

i. Video Pendek
ii. Digital Poster

B. MEDIA

Peserta diberi kebebasan untuk menghasilkan karya Video & Poster digital mengikut kreativiti masing-masing berdasarkan jenis-jenis media berikut:

i. Infografik
ii. Ilustrasi – Digital

C. TEMA/ TAJUK

i. Inspirasi

D. SAIZ POSTER & DIGITAL POSTER

i. Saiz poster adalah berukuran 2’ x 5’
ii. Saiz Video pula adalah berukuran Widescreen (16:9/1920:1080) atau seumpanya.

E. BAHASA PENGANTARA

i. Bahasa yang digunakan di dalam karya mestilah Bahasa Malaysia atau Bahasa Inggeris sepenuhnya.
ii. Penyertaan hasil karya yang menggunakan bahasa slanga (slang) atau ayat yang mempunyai makna tersembunyi (double meaning) akan disingkirkan secara automatik, mengikut budi bicara pihak penganjur.

F. ETIKA BERKARYA

i. Peserta harus memastikan hasil karya menghormati keharmonian masyarakat majmuk di Malaysia. Panel juri berhak untuk menyingkir sesuatu hasil karya yang berunsur provokasi, politik, atau menyentuh sensitiviti sesuatu kaum, agama dan fahaman.
ii. Panel juri berhak untuk menyingkir sesuatu hasil karya yang didapati bersifat lucah, jelik atau tidak wajar.

G. SYARAT-SYARAT PENYERTAAN

i. Karya yang dihasilkan untuk pertandingan ini hendaklah karya asli peserta dan tidak pernah diterbitkan. Ianya hendaklah berdasarkan tema yang telah ditentukan.
ii. Bilangan penyertaan setiap peserta/kumpulan adalah terhad 1 sahaja.
iii. Hasil karya hendaklah dihantar kepada URUSETIA melalui pindahan data di Unit Kerjaya & Kaunseling Pusat Asasi UiTM (Aras 2, Bahagian Hal Ehwal Pelajar).

H. TEMPOH PERTANDINGAN

i. Permulaan pertandingan adalah pada 29 September 2020.
ii. Tarikh tutup pertandingan dan Tarikh Akhir Penghantaran Karya adalah pada 14 Oktober 2020 sebelum 5.00 petang.

MAKLUMAT LANJUT, SILA HUBUNGI :-
03-89245336 – EN. BAKHTIAR EFFENDY BIN HUDARI